Wat kost een website laten maken?

Wat kost een website laten maken?

Wat kost een website laten maken?

Goedkoop is duurkoop. Een goede (professionele) website laten maken kost namelijk geld. Dit betekent natuurlijk niet dat je zomaar met alles akkoord moet gaan en je volledige budget moet uitgeven. Want er zijn verschillende punten waar je rekening mee moet houden voordat jij je website door een bureau laat ontwikkelen.

In dit artikel bespreken we een paar van deze punten. Mocht je na dit artikel vragen hebben of een website willen laten bouwen door ons, neem dan gerust contact met ons op.

De vraag wat de kosten zijn om een website te laten ontwikkelen, krijgen wij met enige regelmaat te horen. Helaas is het lastig om hier direct een antwoord op te kunnen geven. Een website kan 200 euro kosten, maar ook meer dan 200.000 euro. Dit heeft allemaal te maken met de complexiteit van de website, hoe groot het bureau is en hoeveel man er aan je project werkt.

 

Wat is het doel van je website?

Voordat je een website laat bouwen, is er een vraag die je aan jezelf moet stellen: wat verwacht ik van mijn website? Het antwoord bepaald namelijk voor een grootdeel waar je naartoe wilt en of het de moeite waard is. Door je verwachtingen op papier te zetten help je niet alleen jezelf, maar ook de websitebouwers. Een oplossing creëren met een duidelijk geformuleerd doel werkt immers beter dan vanuit de losse pols iets ontwikkelen.

 

Wat houdt een ‘professionele website’ in?

Theoretisch zou iedereen een website kunnen bouwen. Vooral tegenwoordig met de (gratis) platformen/tools die voorhanden zijn zoals Wix, Jimdo of Squarespace. Misschien heb je zelfs wel een familielid die ‘handig is met computers’.

Nu hoor ik je denken, geen probleem toch? Maar je loopt waarschijnlijk al vrij snel tegen de volgende problemen aan:

  • De website is super traag, wat resulteert in verloren bezoekers.
  • Je website lijkt erg veel op andere websites.
  • De website is prachtig op desktop, maar op je smartphone klopt het van geen kanten.
  • Problemen kunnen niet verholpen worden, want echte technische kennis ontbreekt.

Natuurlijk is het makkelijk, als je net start of een simpele website nodig hebt, te kiezen voor de goedkoopste oplossing. Dat is begrijpelijk, maar heb je er ooit bij stil gestaan dat dit je conversie misschien niet ten goede komt? Vooral met de bovenstaande punten.

Met een professionele website bedoelen we dan ook echt dat je website ontwikkeld wordt door mensen die er verstand van hebben. Vaak jarenlange ervaring hebben, meerdere projecten hebben afgerond (klein & groot) en de technische kennis op orde hebben.

 

Hoe herken je een goede webbouwer?

Het antwoord is vrij simpel: aan zijn website.

Klinkt bijna net zo simpel als dat de meeste denken hoelang het duurt om een goede website te bouwen. Toch zitten hier haken en ogen aan. Want een goede website alleen zal niet bepalen hoe goed iemand in zijn werk is.

Enkele punten waar een goede webbouwer aan zou moeten voldoen:

 

1. Website mobile first ontwikkelen

We leveren in het mobiele tijdperk. Vrijwel iedereen gebruikt zijn smartphone om te googelen. Dus als je gevonden wordt en bezoekers komen op je website, zal er een grote kans bestaan dat ze via mobiel op je website komen. Een must dus dat je website goed weergegeven wordt op mobiel.

 

2. Kritisch luisteren en dingen afraden 

Een professionele webbouwer weet vaak wat wel en niet werkt in de praktijk. Een goede webbouwer zal altijd kritisch luisteren naar je verhaal en je dan dingen afraden. Een webbouwer die dat niet doet houdt alleen rekening met jou wensen en dat zal je website niet ten goede komen.

 

3. Hoe gedetailleerd is de offerte?

Je potentiële webbouwer stuurt je zijn offerte op. Aan de offerte kan je al veel aflezen. Staat hier precies in welke werkzaamheden er worden verricht? Zo kom je nooit voor onoverzienbare verwachtingen te staan.

 

4. Je website is snel en veilig

Tja, spannender dan de subtitel kunnen we het niet echt maken. Niemand heeft zin in lange wachttijden of een website die ervoor zorgt dat al je bankgegevens op straat liggen.

 

5. Slechte communicatie

Niks is zo vervelend als slechte communicatie. Je weet niet waar je aan toe bent, je vragen blijven onbeantwoord en er worden werkzaamheden uitgevoerd waar jij niet om gevraagd hebt. Bij een goed bureau staat communicatie altijd op plek 1.

 

Een maatwerk- of standaardoplossing

Veelal de websites die goedkoop ‘ontworpen’ worden maken gebruik van een kant-en-klaar thema/design. Voor jou, als leek, ziet het er prachtig uit, maar ondertussen zijn er nog duizend andere sites met hetzelfde thema. Daarnaast is er weinig beweegruimte voor (complexe) extra functionaliteiten of aanpassingen in het ontwerp.

Een op maat gemaakte website heeft hier geen last van. In ieder geval niet degene die wij ontwikkelen. Daarnaast zijn de mogelijkheden nagenoeg onbeperkt, je site is stukken sneller en het design is nergens anders te vinden.

 

Kosten website laten bouwen 

Om terug te komen op de vraag ‘Wat kost een website laten maken’. Er is niet een vast bedrag dat gerekend wordt voor een site. Wel zijn er bedragen waar je rekening mee kunt houden. De kosten voor een standaard website/ digitaal visitekaartje liggen tussen de: 1250 – 5.000 euro.

Deze kosten zijn afhankelijk van hoeveel pagina’s je wilt laten ontwerpen, je website meertalig ontwikkeld moet worden, hoe complex is het design en het uurtarief wat het bureau rekent.

Daarnaast zal je altijd rekening moeten houden met maandelijkse kosten zoals webhosting, beheer & onderhoud en de jaarlijkse kosten voor je domeinnamen.

 

Conclusie

Er is niet één echt antwoord op de vraag ‘wat kost een website laten maken?’. Je zou kunnen stellen dat goedkoop duurkoop is, je een goede webbouwer zou moeten herkennen en een duidelijk doel voor ogen zou moeten hebben om zo tot realistische verwachtingen te komen.

Hou in ieder geval rekening dat je minimaal tussen de 1250 en 5.000 euro kwijt bent voor een standaard website/ Digitaal visitekaartje.

Wij kunnen je natuurlijk altijd hierin adviseren en assisteren. Voor vragen zijn we altijd telefonisch en per mail bereikbaar. En je mag ons altijd uitdagen met jouw digitale vraagstuk.

We don’t promise mountains, we move them.

Let's get in touch

Neem contact op